Onsdag 15. Mars, 18:30
Foredrag, intervju og musikalsk innslag



Kunsten og Byen: Døden på Oslo S — Fascinasjonen for “Stygge Oslo”

Denne våren setter Nationaltheatret opp Døden på Oslo S i røffe omgivelser ved den gamle Økernblokka. Sammen med publikum skal man «hedre det skitne, stygge og ustreite», skriver de i forhåndsomtalen. I dagens byutvikling er idealet grønne og trygge nabolag, på myke trafikanters og barnefamiliers premisser. Men har denne byutviklingen etter hvert blitt generisk og kjedelig? Truer den noe av storbyens mystikk og spenning?

︎︎︎ Facebook-event



Fotograf: Atelier Rude via Digitalt Museum

I kulturen ser man i hvert fall at «den farlige storbyen» er et evig populært motiv. Samme vinteren som Nationaltheatret introduserer Døden på Oslo S for en ny generasjon, viser NRK en ny TV-serieversjon av den tyske ekvivalenten fra 70-tallet, Vi barna fra Bahnhof Zoo. Begge handler om sosial nød og undergang på knutepunket i den mørke storbyen.

Hvorfor er vi så fascinert av dette? Representerer nye, striglede nabolag som Bjørvika en fortrenging av storbyens variasjon, hemmeligheter og møter med det fremmede?

I kunsten og byen undersøker vi hvordan et sted blir formidlet gjennom kunsten. I filmen Døden på Oslo S (1990) var det området rundt knutepunktet, Grønland og Vaterland som ga rom til den nifse stemningen. Et område som i ettertid har møtt mye kritikk, med krav om å rive av både Galleri Oslo og Nylandsbroen.

Men ser vi annerledes på denne bystrukturen når avstanden i tid øker? Hva tenkte de, arkitektene, som tegnet Plaza, Galleri Oslo, Spektrum og Grønland Torg?

Til å snakke om alt dette, har vi har invitert et noen sterke stemmer med hvert sitt perspektiv:

Pål Henry Engh er P’en i LPO arkitekter, som hadde vinnerforslaget til Plan for Grønland og Vaterland i 1983. Han vil fortelle om ideene og tankene bak denne omdiskuterte delen av byen. Pål Henry er også en ivrig Oslo-intellektuell og vil gi sin beskrivelse av Vaterland og Grønland som historisk byområde.

Axel Hellstenius er dramatiker og sangtekstforfatter i den nye oppsetningen av Døden på Oslo S. Axel hadde også manus og idé til filmklassikeren fra 1990. Han vil snakke om det Oslo de opplevde da de lagde filmen Døden på Oslo S, og motivasjonen for den nye forestillingen.

Inger Merete Hobbelstad, litteraturviter og kulturkommentator i NRK, vil snakke om «den farlige storbyen» som et tilbakevendende motiv i film og litteratur generelt.

Det blir foredrag og forfatterintervju, bilder og video, kunnskap og anekdoter, og selvsagt musikk, i stemningsfulle omgivelser på Byens Tak.

Musikalsk innslag ved Hilma Nikolaisen
Moderator er Elisa Grindland (arkitekt, Rodeo)
Intro til kvelden ved Knut Schreiner (sosiolog, Rodeo)




Folketeateret, 12. etasje
Youngstorget 2A, 0571 Oslo
LinkedIn
Instagram
Byens Tak er Oslos nye møteplass for arkitektur og bykultur, på toppen av Folketeaterbygningen på Youngstorget. Her kan du delta på unike arrangementer, nyte et glass i solnedgang med gode venner, eller leie lokalet til en spesiell anledning.